În Germania, obiceiul mărţişorului nu există. Românii aflaţi în Germania, care doresc să păstreze tradiţia, îşi aduc din ţară micuţul obiect sau şi-l confecţionează ei înşişi, pentru a-l dărui cunoscutelor. Pentru cei care locuiesc în Germania de zeci de ani, mărţişorul şi-a pierdut însă importanţa. Ziua Femeii se sărbătoreşte cu discreţie în cea de-a doua duminică a lunii mai.
Privită de la distanţă, sărbătoarea mărţişorului din România, care declanşează o adevărată isterie, spre bucuria comercianţilor – şi spre nefericirea majorităţii celor care trebuie să dea banii pe cadouri consistente – , pare o corvoadă desuetă. Copiii zbiară că nu se pot duce fără mărţişoare şi plocoane la şcoală, bărbaţii vor să se îmbolnăvească brusc pentru a economisi banii care ar trebui să se transforme în „simboluri” date din inimă colegelor şi şefelor, la medic şpaga creşte cu contravaloarea mărţişoarelor şi a celorlalte atenţii de sezon etc., pe trotuare nu mai poţi merge din cauza geamantanelor cu mărţişoare ale vânzătorilor ambulanţi. Nicăieri nu te poţi duce în această perioadă fără sacoşele fistichii şi buchete scumpe de flori. Totuşi, comercianţii care îşi vând mărfurile şi stripperii „uleioşi” chemaţi la petreceri dezmăţate pentru angajate nu au de ce să se plângă.
Gaură în bugetul familiilor cu copii
Cum în multe dintre unităţile de învăţământ româneşti mărţişoarele, cadourile („mici atenţii”) pentru educatoare, învăţătoare şi profesoare au devenit „lege”, familiile cu mai mulţi copii şi cu puţini bani fac cu greu faţă acestei perioade. „Este mai bine acolo unde comitetele de părinţi strâng bani pentru a cumpăra ceva împreună. La grădiniţa unde este băiatul meu fiecare duce câte un cadou şi nu ştii ce să cumperi mai grozav ca să fie educatoarea mulţumită şi să aibă grijă de copilul tău. Nu poţi să nu cumperi nimic pentru că în acest caz copilul refuză să meargă la grădiniţă. Dacă nu ai bani, te împrumuţi, ce să faci?”, ne-a spus Liana Radu, o mămică din Bucureşti.
Dacă-i Ziua Mamei, atunci stai acasă cu mama ta sau cu copilul tău!
Nici dacă eşti patron nu scapi de obligaţii. Pretenţiile angajatelor au crescut, nimeni nu se mai mulţumeşte cu o zambilă sau o potcoavă, toată lumea vrea parfumuri, gadget-uri, poşete, portofele, ieşiri în grup la restaurant, spectacole de streaptease cu tipi epilaţi, pomădaţi, geluiţi, uleioşi şi plini de muşchi care să danseze fix pe birou, în ţipetele de plăcere ale tuturor salariatelor (urlă şi se îmbujorează toate, fie că au 25 de ani sau se află în pragul pensionării, iar televiziunile oferă cu largheţe astfel de imagini excitate).
Multe firme şi chiar instituţii publice oferă angajatelor astfel de petreceri deocheate cu ocazia Mărţişorului sau a Zilei Femeii (cazul Primăriei Giurgiu care în 2006 a alocat 560 de milioane lei vechi pe petrecerea de înveselire a funcţionarelor cu stripperi este emblematic). Drept urmare, piaţa organizării evenimentelor de acest tip este în plină expansiune iar trupele de băieţi fac bani buni în acest sezon.
Ca să elimine costurile Zilei Femeii pe timp de criză, unii patroni au găsit soluţia salvatoare: dau liber angajatelor, pe motiv că este şi Ziua Mamei. În raţionamentul lor, dacă este Ziua Mamei, salariatele trebuie s-o petreacă nu cu stripperii, ci cu mamele lor, dacă n-au copii sau, după caz, cu copiii lor, dacă ele însele sunt mame.
În ciuda acestor excese (născute din dorinţa unor bărbaţi de a-şi repara acum purtarea misogină din restul anului), în multe familii româneşti atât Ziua Mărţişorului, cât şi Ziua Femeii îşi păstrează însemnătatea, iar mamele se bucură de felicitările şi micile desene ale copiilor.
„Dincolo de obiceiuri şi simboluri legate de mărţişor, el rămâne ca o întrupare a bucuriei de a trăi, a dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii salutăm renaşterea naturii odată cu venirea primăverii. Mărţişorul rămâne, peste timp, simbolul soarelui atotputernic şi al purităţii sufleteşti. V-aţi gândit, vreodată, că a dărui un mărţişor înseamnă a dărui o fărâmă de soare?” Despre Mărţişor şi Simbolistica Mărţişoarelor puteţi citi pe crestinortodox.ro, aici.
„Ce cadou ai primit?”, „Ţi-ai fi dorit sâni noi sau o scurtare de nas?”
Un mic simbol cu şnur alb-roşu, un ghiocel, o frezie cu parfum suav pot bucura o femeie, fiind semne de preţuire atunci când sunt oferite cu drag, ca dovezi de prietenie, iubire, respect ş.a.m.d. Excesele – cum ar fi cadourile costisitoare şi obiectele ciudate care sfidează morala sau bunul gust oferite pe post de mărţişoare – sunt însă supărătoare. La fel de supărătoare sunt campaniile politice din această perioadă, când tot felul de inşi implicaţi în mascarada publică din România vor să cucerească alegătoarele, la fiecare colţ de stradă, cu zambiluţe, felicitări (pe care le arunci în primul tomberon), şorţuri de bucătărie etc. Tabloidele şi emisiunile TV „de mondene”, cu vedete aduse parcă de la bâlci, oferă, la rândul lor, un regal de întrebări idioate de genul „Ce cadou ai primit?”, „Ţi-ai fi dorit silicoane, sâni noi sau o scurtare de nas?”„Ai scăpat la dulce?”, „Unde ai petrecut cu iubitul?”, „Te vei deda la sex de 1 Martie?”. Este inutil să spunem că răspunsurileVIP-urilor în sutiene fac ratinguri demne de cauze mai bune…
Până la urmă, poate că tot acest mod de a privi lucrurile în legătură sărbătorile primăverii ţine şi de felul de a fi al fiecăruia. Există persoane cărora le place să petreacă de ziua lor, pe care o anunţă cu tam-tam pe forumuri şi pe Facebook, şi persoane care preferă să fie felicitate doar de cei dragi, fără a da detalii la tot poporu’.
Discreţie în Germania
În Germania, Ziua Mamei se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică a lunii mai şi rămâne o sărbătoare discretă, marcată doar în familie. Copiii pregătesc mici surprize mamelor, la grădiniţă sau la şcoală. Nici vorbă de petreceri între femei la restaurante, de stripperi la serviciu sau de zile libere acordate reprezentantelor „sexului slab”, ca în România. În estul Germaniei, Ziua Femeii are totuşi o mai mare importanţă, deoarece ea se sărbătorea întotdeauna cu fast în fostele ţări socialiste.
Firavii ghiocei nu se găsesc în florării decât foarte rar şi atunci două-trei fire, cu rădăcină cu tot, costă cât un buchet întreg de flori diferite. Merită însă să-i cumperi, pentru că ghioceii se pot planta în ghivece şi poţi avea astfel de floricele, la tine acasă, şi în următoarele primăveri. Poţi cumpăra, cu tot cu bulbi, şi zambile de toate culorile, proaspete şi parfumate, şi lalele fragede.